Thursday, February 21, 2013


ប្រវត្តិ ស៊ុកូឡា

ស៊ុកូឡា(Chocolate)មានដើមកំណើតនៅម៉ិចស៊ិកូ(Mexico) ជាមួយនិង​ ឥណ្ឌាអ៊ែកទិច(Aztec Indians)​ ហើយ​បា​ន​មក​ដល់ ប្រទេសអេស្ប៉ាញ(Spain) តាមរយះអ្នករុករកតាម កប៉ាល់ ជនជាតិអេស្ប៉ាញ។គ្រីស្ដ ស្តុបកូឡុំ(Christopher Columbus ) បានប្រទះនិង គ្រាប់កាកាវ ជាលើកដំបូងនៅឆ្នាំ ១៥០២។ពួកអ៊ែកទិច(Aztec)បានប្រើគ្រាប់កាកាវដើម្បីបង្កើតរសជាតិល្វីង ភេសជ្ជៈដែលមានពពុះ​ត្រូវបានគេ​ហៅ​ថា ខូកូលាស (chocolast) ដែលត្រូវបានគេផឹកនៅកំឡុងពេលប្រារព្ធពិធីបុណ្យសាសនា។ជន​ជាតិ​អេស្ប៉ាញពេលនោះពុំទាន់ ពេញចិត្តនិងគ្រាប់កាកាវ នៅឡើយទេ ប៉ុន្ដែ ពួកគេ​នៅតែបន្តការ​នាំ​ចូល កាកាវ ដដែល។ ឆាលែសទីមួយ(Charles I) បានទទួលទិញនូវទំនិញតាមកប៉ាល់នៅឆ្នាំ ១៥២៥​។ អេស្ប៉ាញ បានបន្ដវេនផ្ដាច់មុខ ទៅលើជំនួញកាកាវ អស់រយះពេល ប្រហែល ១០០ឆ្នាំ​មក​ហើយ​។ទោះបីជាកាកាវបានមកដល់ អ៊ីតាលី(Italy) នៅចុងសតវត្សទី១៦ ក៏ដោយក៏ វាបានត្រឹមតែ​ជា​អាជីកម្ម​​នៅក្នុងប្រទេសអេស្ប៉ាញតែប៉ុណ្ណោះ រហូតដល់ ឆ្នាំ ១៦១៥ នៅពេលដែល ស្ដេច ល្វី ទី​១៣ (Louis XIII) បានរៀបការ ជាមួយ និង អានអហ្វ អូស្ត្រៀ(Anne of Austria) ដែលជាបុត្រី របស់ស្ដេច ភីលីពទី៣(Philip III) នៃប្រទេសអេស្ប៉ាញ។ស៊ុកូឡាត្រូវបានគេយកទៅទទួលភ្ញៀវក្នុង ពិធីមង្គលការរបស់ពួកទ្រង់នៅទីក្រុងប៉ារីស(Paris) ហើយបន្ទាប់ពីនោះមកមិនយូរប៉ុន្មាន វាបានក្លាយជាភេសជ្ជៈដ៏ពេញនិយម សម្រាប់អភិជន ជនជាតិ បារាំង។នៅកំឡុងសតវត្សទី១៦ និង១៧ ស៊ុកូឡាបានក្លាយជាភេសជ្ជៈដ៏មានប្រជាប្រិយភាពបំផុតនៅក្នុងប្រទេសអេស្ប៉ាញ។អាហារដ៏មានប្រជាប្រិយនោះគឺនំស្ពោតនិងខ្សោកដូចអេប៉ុង (Sponge Cake)  នំម៉ាចស្ពេន(Marzipan)       នំទួរុន(Turron) ស្ករ ឬនំរសជាតិផ្លែឈើ(ផ្លែឈើដែលមានពណ៍ថា្ល)។រីឆាដ ហ្វដ(Richard Ford)​ នៅក្នុងសៀវភៅ ហ្គេតដឺរីង ហ្រ្វម ស្ប៉ាន(Gatherings From Spain)បាននិយាយថា សម្រាប់ជនជាតិអេស្ប៉ាញ តែគឺសម្រាប់ជនជាតិអង់គ្លេស ហើយ កាហ្វេ សម្រាប់ជនជាតិបារាំង (ហេតុការណ៍នេះត្រូវគេឃើញ ស្ទើរតែគ្រប់ទីកន្លែង ហើយវាតែងតែ ឥតខ្ចោះ) ។សព្វថ្ងៃនេះ ប្រទេសអេស្ប៉ាញ គឺជាអ្នកផលិត ស៊ុកូឡា ដ៏ចម្បង ដែលមានរោងចក្រផលិត      ស៊ុកូឡា​ធំៗចំនួន៥០ កន្លែងនិង រោងចក្រតូចៗជាច្រើនកន្លែងរាប់មិនអស់ទៀត។ ស៊ុកូឡារបស់ប្រទេសអេស្ប៉ញគឺនៅតែមានគុណភាពល្អ ឥតខ្ចោះដដែល។ទោះបីជាយ៉ាងនេះក៏ដោយ ក៏ការផលិត ស៊ុកូឡា នៅមិនទាន់មានទីផ្សារទូលំទូលាយនៅឡើយទេ។ 

0 វាយតម្លៃ:

Post a Comment